Avşa Adası

Avşa Adası

Avşa Adası – Türkeli Adası – Avşa Nerde

Avşa Adası (Türkeli Adası)

Avşa (Türkeli), Marmara Denizi’nin güneybatısında üç büyük (Marmara, Avşa, Paşalimanı) ve dokuz küçük (Ekinlik, Koyun, Mamali, Hasır, Pala, Fener, Asmalı ve Paşalimanı Koyu’ndaki iki adacık) engebeli adadan biridir.

Kapıdağ Yarımada’sı ile Şarköy arasındaki sığ bir deniz alanında yer alır. Üç büyük adadan Marmara’nın yüzölçümü 117.18 Km2 dir. Paşalimanı’nın 21.37 Km2 dir. Avşa’nınki (Yeni adı ile Türkeli) ise 20.62 Km2 dir. Marmara takım adaları jeolojik yapı ve yerşekilleri bakımından Kapıdağ Yarımadası’nın, Marmara Denizi’ndeki uzantısı görünümündedir. Yer yapısına 1.zamana (570-225 milyon yıl önce) ayit granit, gnays, kristalin şist ve mermerler egemendir. Adalar deniz yüzeyinin dördüncü zaman sonlarında (2.5 milyon yıl öncesinden günümüze) yükelmesi ve alçak kesimlerin sular altında kalması sonuca karadan ayrılmıştır.

Avşa Nerde

Takım adalara adını veren ve grubun en büyüğü olan Marmara Adası orta kesiminde 700 metreyi bulan yüksek bir ada görünümünde iken, Paşalimanı, Avşa ve Ekinlik adaları yüksekliği 100-250 metre arasında değişin basık ve yumuşak görünümlü yassı adalardır ve İstanbul’a yaklaşık 65 (64.840) Mil uzaklıktadırlar. İstanbul’un kirli kıyılarından kaçanlar ile deniz ve tatil hasretlerini gidermek isteyen Ankaralılar gözlerini Marmara’nın bu güzel adalarına çevirdiler. Avşa Ulaşım. İlk öncülar Marmara Adası’na ayak bastılarsa da kıyıdaki kumsalların azlığı hemen arkada yükselen ve dikleşen arazi ile Beldeye Teşkilatının katı imar kuralları yüzünden gözlerini biraz ötede kıyıları boyunca uzanan geniş ve ince kumlu plajlar, yumuşak arazi yapısına sahip Avşa Adası’na çevirdiler. Ayrıca henüz konut yapımına daha yumuşak bakan Köy Kanunları (1992’de belediye oldu) geçerli idi. Bu nedenle 1969 yılından itibaren Avşa Adası Marmara Bölgesi’nin vazgeçilmez trustlik merkezi durumuna geldi. Bu olay köy ekonomisinin birden bire gelişmesine ve aranan herşeyi kolayca bulunduğu bir konuma getirdi. Avşa Adası, diğer adalar gibi anakara Kapıdağı’na bağlı idi. Dördüncü zamanın sonunda deniz seviyesinin yükselmesi ile anakaradan ve birbirlerinden ayrıldılar. Bu nedenle Avşa ile Marmara Adası arasındaki derinlik 35 metrede kalır. Avşa ile diğer adalar ve Kapıdağ arasındaki derinlikler 16 metreyi geçmez. Özellikle Avşa ile ekinlik adasını birleştiren kara parçsı 1 metre ile 4 metre derinliği ancak bulur. Sakin havalarda bu bağlantıyı izlemek mümkündür. Avşa Adası Nasıl Gidilir?

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!

[Toplam: 0 Average: 0]

Top
Top